Украйна се опасява от руски удари по химически обекти

Украинската армия предупреждава за възможни руски удари по обекти на химическата индустрия.

В съобщението си генералният щаб не дава повече подробности, но припомня, че от началото на войната Русия е атакувала няколко петролни склада и промишлени обекти.

„Не е изключен саботаж от страна на руските сили, които да обвинят в последствие украинската страна“, предупреждава генералният щаб на украинската армия.

Въпреки съобщенията за успешна евакуация на всички цивилни от металургичния завод „Азовстал“, се предполага, че там все още има жители на обсадения пристанищен град Мариупол.

За нова руска ракетна атака над Одеса съобщиха украинските власти. След обстрела се съобщава за един загинал и петима ранени.

В търговски център е избухнал пожар, съобщава украинската агенция „Униан“.

По данни на Оперативния военен окръг „Юг“ по Одеса са изстреляни общо седем ракети.

Управителят на Донецка област Павло Кириленко заяви, че в металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол все още има над 100 цивилни граждани.

По думите му евакуацията върви трудно заради силния натиск от страна на руските военни в района. В обсадения пристанищен град се намират и около 100 хиляди негови жители, допълни Кириленко.

В сутрешната сводка за хода на военните действия в Украйна генералният щаб в Киев съобщава за очаквано „демонстративно“ придвижване на руски войски в Черниговска и Сумска област с цел укрепване на позициите.

Украинският генерален щаб съобщава още, че близо до Харков руснаците се отбраняват в опит да спрат настъплението на украинските войски към границата.

В района на Северодонецк се водят сражения, а руската армия подготвя настъпление към града. Край Херсон и Николаев не се водят активни бойни действия, но има обстрел.

Руските въоръжени сили продължават да се сблъскват със сериозни предизвикателства, пише в ежедневния си анализ и базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Според него няма сигнали за нова голяма руска мобилизация, но членовете на частната военна компания „Вагнер“ спешно са поискали допълнителни бойци за Донбас.

Пентагонът твърди, че разполага с доказателства за принудителното отвеждане на украински цивилни граждани в Русия.

„Не мога да кажа, колко лагера има за тази цел в Русия или как изглеждат, но имаме доказателства, че съществуват“, каза говорителят на американското министрество на отбраната Джон Кърби.

Американският президент Джо Байдън е подписал приетия от Конгреса закон за подпомагане на Украйна с оръжия и боеприпаси,

подобен на програмата „Заем-Наем“, с която Съединените щати са помагали материално на съюзниците си, включително на Съветския съюз, в битката срещу Третия Райх. Това съобщи Белият дом.

Байдън коментира, че се притеснява, че руският президент Владимир Путин не вижда изход от войната в Украйна.

„Той погрешно реши, че нахлуването в Украйна ще разедини НАТО и Европейския съюз“, каза американският президент.

Неговата говорителка Джен Саки също коментира вчерашната реч на руския президент Владимир Путин на Червения площад.

„Путин представи една ревизионистка версия на историята. Това е дезинформация. Предположението, че войната на Путин е предизвикана от западна агресия, очевидно е абсурдно.“

- реклама -