Украйна съобщи за нови руски удари в Запорожие, Русия – за украински обстрел в Донбас

В Киев и във всички региони на Украйна отново бе обявена въздушна тревога.

Това съобщиха каналът Telegram на киевската администрация. Украински медии съобщават за нови експлозии в контролираното от Киев Запорожие.

Няколко часа по-рано Анатолий Куртев, секретар на градския съвет на Запорожие, съобщи, че в града са повредени инфраструктурни съоръжения и е избухнал пожар.

Освен това очевидци в социалните мрежи съобщиха за експлозии в градовете Кривой Рог и Никопол.

Както каза Алексей Кулеба, ръководителят на администрацията на Киевска област, в канала си в Telegram, „извършено е ракетно нападение срещу един от районите на Киевска област, но жертви няма“.

„Ще върнем мира и ще осигурим на страната историческа победа“, заяви в поредното си обръщение президентът Володимир Зеленски.

„Вижте колко обезпокоен е врагът! Чуйте и как задават въпроси на ръководителя на тези терористи, когато той все пак излезе пред хората.

Да, те все още разполагат с хора, които да хвърлят в атака, имат оръжия, ракети и дронове, но нямат шансове и няма да имат, защото Украйна напредва“.

Зеленски увери, че Украйна успешно възстановява енергийните си съоръжения след масираните руски удари и призова сънародниците си да пестят ток в периодите на най-голямо потребление.

Междувременно САЩ отпуснаха на Киев нова военна помощ. Тя включва над 200 бронирани високопроходими машини „Хъмви“, боеприпаси за установки „Хаймарс“, 5000 противотанкови оръжия, както и артилерийски снаряди на обща стойност 725 млн. долара. Същевременно от Вашингтон предупредиха, че ще налагат санкции за снабдяване на Русия с боеприпаси.
Русия обвини Украйна за обстрел в Донецка област, при който е загинала жена.
Руските власти в анексираната Херсонска област съобщиха, че е започнала активната фаза на украинското настъпление и са готови да го отразят.

НАТО вече е загубила в Украйна заради краха на проекта „анти-Русия“.

Така руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко коментира думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че победа на Русия в Украйна би означавала поражение за алианса.
- реклама -