Украйна с официална молба за членство в НАТО

Украйна официално подава молба за членство в НАТО. Новината съобщи президентът Володимир Зеленски във видео обръщение.

„Де факто ние вече си проправихме път към НАТО. Де факто вече сме доказали съвместимост със стандартите на Алианса.

Те са реални за Украйна – реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие“, коментира президентът, след като Владимир Путин обяви, че анексира четири украински региона.

„Ние се доверяваме един на друг, помагаме си и се защитаваме взаимно. Това е Алиансът. Днес Украйна кандидатства да го направи де юре.

По процедура, която ще бъде в съответствие с важността ни да защитаваме цялата ни общност. По ускорен начин”, обясни Зеленски.

Държавният глава отбеляза, че Украйна прави своята решителна стъпка, като подписва молбата за ускорено присъединяване към НАТО.

Украинският лидер заяви, че Киев е готов да преговаря за споразумение с Москва, но не с Владимир Путин, а с друг руски президент, предадоха световните агенции.

„Готови за диалог с Русия, но с различен президент на Русия“, обяви Зеленски във видеообръщение, публикувано в неговия канал в Телеграм.

Влизането на Украйна в НАТО

Украйна отдавна е заявила желанието си да стане член на НАТО, припомня УНИАН. Някои страни-членки на алианса обаче бяха скептични относно евроатлантическата перспектива на Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че  въпросът за членството на Украйна в НАТО в момента не стои на дневен ред.

След нахлуването на територията на Украйна, руските власти поставиха ултиматум на официален Киев, който съдържаше гаранции за неприсъединяване на Украйна към НАТО, намаляване на числеността на армията и статута на руския език.

На лятната среща на върха на НАТО в Мадрид страните членки одобриха цялостен пакет от помощ за Украйна и изразиха готовност да оказват помощ на страната във войната с Руската федерация.

Според последните проучвания на Киевския международен институт по социология и Националния демократичен институт в Украйна, 79% от анкетираните биха искали Украйна да се присъедини към НАТО до 2030 г.

За сравнение, 73% са отговорили положително на същия въпрос през май. 69% от украинците очакват да се присъединят към Алианса , а през май този показател беше на ниво от 65%.

- реклама -