Украински патриарх Филарет църква независиме

Украйна празнува независимата си църква, Русия определи решението като „катастрофа“

Украинците празнуват от вчера решението на Константинополската патриаршия да признае независима от Москва Православна църква в Украйна.

Само четвърт час след като Константинополската патриаршия в Истанбул обяви, че признава автокефалията на украинската Църква и възстановява във функциите му православния патриарх Филларет, отлъчен от Москва, той вече даваше пресконференция.

Пред внушителната църква от 19-ти век „Свети Владимир“ със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките журналисти се присъединиха вярващи или просто минувачи, които слушаха внимателно думите на патриарха и го снимаха.

„Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това“, заяви той под аплодисментите на множеството.
„Слава на Украйна!“, извика мъж. „Слава на героите!“, отвърнаха събралите се. „Слава на Исус! Слава на Украинската църква!, включиха се и други.
„Ние сме готови, молихме се за това и очакваме най-сетне да има истинска Украинска църква, с молитви на украински език“, каза за АФП една от вярващите след речта на патриарх Филарет.

Въпреки че Московската патриаршия определи решението като „катастрофа“ и „схизма“, 89-годишният Филарет обяви предстоящ синод, който има за цел да обедини трите Православни църкви, съществуващи в момента в бившата съветска република.

Цариградската патриаршия е извършила „безпрецедентно антиканонично действие“ като е встъпила в канонично общение с разколници и отлъчени от църквата. Това заяви снощи ръководителят на отдела за връзки с обществеността на Руската православна църква (РПЦ) Владимир Легойда.

Негодувание на РПЦ предизвика и решението за анулиране на историческото писмо от 1686 година, с което се дава право на московския патриарх да назначава киевския митрополит.

„Константинополската патриаршия извърши безпрецедентно антиканонично действие, което е опит за разрушаване основите на православния каноничен ред. Няма как по друг начин да оценим решението на Константинопол за встъпване в канонично общение с разколници и лица, отлъчени от църквата. Подробна оценка на това деяние Светият синод на Руската православна църква ще даде на насроченото за 15 октомври в Минск заседание“, отбеляза Легойда.

От своя страна прессекретарят на московския патриарх Кирил Александър Волков определи решението на Цариградската патриаршия като „нагло и агресивно“ вмешателство на една поместна църква в делата на друга.

 

- реклама -