Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от руските сили преди дни, съобщиха официални лица.

Някои от хората са били убити при обстрел и въздушни удари, казаха от полицията.

Украинският президент Володимир Зеленски сравни откриването на масов гроб в Изюм със смъртните случаи в градовете Буча и Мариупол, които се превърнаха в символ на руските зверства, предава БНР.

„Искаме светът да знае какво наистина се случва и до какво е довела руската окупация. Буча, Мариупол, а сега, за съжаление, Изюм.

Русия оставя смърт навсякъде след себе си. Тя трябва да бъде държана отговорна за това. Светът трябва да потърси реална отговорност от Русия за тази война“, подчерта Зеленски в обръщението си към украинците.

Той допълни, че по-късно днес се очаква да има повече информация по случая.

Предприети са процесуално-следствени дейност.

Главният полицейски следовател за Харковска област Серхий Болвинов, заяви пред британската телевизия „Скай нюз“, че тленните останки ще бъдат обект на разследване с цел събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от Русия. Очаква се днес мястото да бъде посетено от украински и международни журналисти.

На украинската полиция е известно също, че в Харковска област има редица други масови гробове, след като регионът беше няколко месеца по руски контрол, добави още следовател Болинов.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев и обяви помощ от 100 милиона евро за възстановяване на украинските училища, пострадали заради военните действия.

САЩ също заявиха, че отпускат нова военна помощ за Украйна в размер на 600 милиона долара, за да помогнат на украинските военни в борбата им с руските сили. Помощта се изразява в оборудване, услуги и обучение.

- реклама -