Владимир Кличко получи отличието "Почетен гражданин на Варшава" от името на брат си, кмета на Киев Виталий Кличко. Вляво на снимката е председателката на Градския съвет на Варшава Ева Малиновска-Групинска, а вдясно е кметът на полската столица Рафал Тшасковски. Снимка: П

Украйна никога няма да забрави помощта на Полша, каза кметът на Киев

Украйна никога няма да забрави помощта на Полша в сегашната ситуация на руска агресия, заяви кметът на Киев Виталий Кличко, приемайки званието „Почетен гражданин на Варшава“. Това съобщи специално за БТА Полската агенция по печата (ПАП).

Кличко, бивш световен шампион по бокс в тежка категория, заяви също, че само заедно може да бъде победен агресорът.

Кличко благодари на варшавските власти за отличието в реч, излъчена на запис на церемония във Варшавския съвет. Брат му Владимир прие наградата във Варшава от негово име.

Кметът на Киев заяви, че според него наградата е за всички киевчани и за смелостта на целия украински народ пред лицето на руската инвазия.

„Ние се борим за свободата си, за правото да живеем в демократична, свободна страна“, каза той във видеото. „Днес ние защитаваме не само собствената си независимост и европейския си избор, но и демокрацията, стабилността и сигурността на цяла Европа.“

Кметът на Киев увери, че страната му никога няма да се предаде и ще се бори с „варварите на руския президент Владимир Путин, които се опитват да унищожат страната и нацията, извършвайки геноцид“.

Той каза, че Полша знае какво означава това и добре разбира какво прави Русия в Украйна. Добави, че е благодарен за помощта, грижите и проявената чувствителност в трудния момент.

„Украйна никога няма да го забрави“, каза Кличко.

Източник: БТА

- реклама -