Украйна избира Зеленски или Порошенко

Започна гласуването на вторият тур на президентските избори в Украйна.

Във финалната надпревара, която е изключително оспорвана и е приковала вниманието на света заради конфликта между Запада и Русия, ще се борят комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко. Първият тур се проведе на 31 март и на него отпадна един от основните фаворити във всички изборни надпревари Юлия Тимошенко.

Последните социологически проучвания сочат убедителна победа за Зеленски.

По данни на Киевския международен институт по социология за него са готови да гласуват 65,1% от избирателите, а за Порошенко – 34,9%. Социологическата група „Рейтинг“ дава още по-голяма подкрепа за актьора. За него са готови да дадат гласовете си 73% от имащите право на глас, докато действащият държавен глава може да разчита на 27%.

Роденият в Кривой Рог актьор се прочу с участието си в сериала „Слуга на народа“, където играе учител, който става президент на Украйна.

В своята платформа той заявява, че гражданите сами трябва да определят задачите на властта чрез референдуми. Зеленски също така обещава всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях, превръщането на Украйна в световен лидер в производството на екологични храни.

53-годишният Петро Порошенко, който ръководи страната от 2014 г., когато тя загуби Крим и Източна Украйна, залага на нейното евроатлантическо бъдеще.

Той определя себе си като най-нежелания от Владимир Путин кандидат за президент. „Нашата мисия е членство в ЕС и НАТО, ще подадем заявление през 2023 г., ще се присъединим в качеството на регионален лидер“, обещава Порошенко. Стратегически приоритети на икономиката за него са: селскостопанският сектор, ИТ секторът, индустрията, транспортът и туризмът. „Украйна е Европа“ е основата на платформата му.

- реклама -