Украйна, декларация, НС, Болградски район
Снимка: Уикипедия

Украйна е привикала българския посланик в Киев

Украйна е привикала българския посланик в страната. Поводът е изказването на президента Румен Радев по време на предизборен дебат, че Крим „в момента е руска територия“. Това предаде „Ройтерс“.

МВнР на Украйна обяви, че очаква държавният глава да оттегли думите си, които според дипломатите в бившата съветска република „се разминават с официалната позиция на София, която е в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата страна в рамките на международно признатите ѝ граници“.

Думите на Радев от вчера повтарят казаното от него и през 2016 г., като подчерта още, че санкциите не дават резултат и трябва да се търси прагматизъм в отношенията между ЕС и Москва. Съперникът му проф. Анастас Герджиков също заяви, че имаме интерес да работим с Русия, но „Крим е украински – това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея“.

Полуостровът беше окупиран от Русия през 2014 г., като там след това беше проведен силно критикуван от международната общественост референдум, след който Москва възприема Крим като част от територията си – макар това да не е признато от западните сили, ЕС и Украйна.

Източник: bTV

 

- реклама -