Украйна: Армагедонът няма да се случи, но на фронта ще е тежко

Украйна: Армагедонът няма да се случи, но на фронта ще е тежко. Ситуацията на фронта в Украйна вероятно ще се влошава през следващите седмици, прогнозира началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов

пред украинската служба на Би Би Си.

Неговата оценка идва в момент, когато украинските сили се борят да удържат руските войски, които през последните месеци завоюваха позиции и се очаква скоро да засилят настъплението си.

„По наше мнение в близко бъдеще ни

очаква доста трудна ситуация. Но тя не е катастрофална и ние трябва да разберем това. Армагедонът няма да се случи, както много хора говорят сега. Но ще има проблеми, които ще започнат от средата на май. Говоря по-специално за фронта… В средата на май, началото на юни ще бъде труден период“, каза Буданов.

През уикенда Русия съобщи,

че нейните сили са спечелили територия край източния град Часов Яр.

Ако градът, разположен на стратегическо възвишение, падне, Киев се опасява, че това ще отвори пътя на Русия към други важни градове в Донбас.

Президентът Володимир Зеленски заяви,

че руските сили искат да превземат града до 9 май, когато Кремъл отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война.

От месеци Киев се бори с нарастващата криза с боеприпасите, но се очаква ситуацията да се подобри през следващите седмици, тъй като САЩ окончателно одобриха пакет от военна помощ в размер на 61 млрд. долара за подпомагане на борбата с Москва.

- реклама -