съжителство

Украинците са най-желани за съжителство в ЕС, а в България предпочитат турците

През 2017 г. в страните от Европейския съюз са били одобрени 3,1 милиона молби за престой на граждани на трети държави, съобщи Евростат. Това е увеличение с 4% в сравнение с 2016 г.

Главната причина за получаване на законно пребиваване в ЕС е работата, а най-висок процент на одобрение имат украинските граждани, като веднага след тях са сирийските, се казва в доклада. Освен работата, основания за получаване на разрешение за пребиваване са проучвания, семейни причини и статут на бежанец.

Украинците най-вече получават разрешение за законен престой в Полша (88%) въз основа на трудови договори. Редица други източни държави също са дали разрешения за пребиваване на тези граждани, като Естония, Литва и Словакия.

Веднага след украинците следват сирийците, от които 71 на сто са получили законно пребиваване в страните от ЕС въз основа на статут на бежанец и убежище, най-вече в Германия, Люксембург, Белгия, Холандия, Австрия и други западни страни.

На трето място са китайците, които най-много се установяват в държавите от ЕС заради учене. Те са следвани от Индия и Съединените щати. Мароканците, бразилците и турците са в топ десет националностите с одобрено законно пребиваване по семейни причини, а афганистанците и иракчаните – въз основа на бежански статут.

По отношение на Балканския регион, в Гърция и Италия албанците имат най-висок процент на одобрено местопребиваване

Турците имат най-големи шансове в България, а босненците са първите в списъка на Хърватия. Сърбите са първата националност с одобрен престой в Малта през 2017 г.

Полша е държавата, в която повечето пребивавания се базират на договор за работа, а във Великобритания – поради проучвания. Германия, Испания и Италия – по семейни причини. Германия е и лидер по брой одобрени местопребивавания въз основа на молби за убежище.

- реклама -