Украйна
сн. БГНЕС

Украинският парламент утвърди състава на новото правителство

Върховната Рада на Украйна утвърди състава на новото правителство начело с премиера Денис Шмигал. Той сменя на поста Алексей Гончарук, чиито кабинет управляваше страната шест месеца, съобщиха украинските медии.

сн. БГНЕС

Първо депутатите гласуваха списък от 13 кандидати, предложен от самия премиер, а след това с мнозинство одобриха и двама министри от президентската квота – на външните работи и на отбраната.

В момента новият кабинет на Украйна има 15 министри. Още четири места остават свободни – министър на икономическото развитие и земеделието, министър на енергетиката и опазването на околната среда, министър на образованието и науката и министър на културата.

сн. БГНЕС

Шефът на Министерството на вътрешните работи Арсен Аваков, който заемаше този пост в правителството на Владимир Гройсман при президента Петро Порошенко, отново е в новия състав на кабинета. Вицепремиерът и министърът на цифровата трансформация Михаил Федоров, министърът на инфраструктурата Владислав Криклий и министърът на правосъдието Денис Малюка също запазиха постовете си.

Новият външен министър е Дмитрий Кулеба, който в предишното правителство заемаше поста вицепремиер по европейска и евроатлантическа интеграция. Това решение беше подкрепено от 288 депутати при минимално необходими 226. Всъщност той смени мястото си с предишния външен министър на външните работи Вадим Пристайко, който сега стана вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция

- реклама -