Украинският град Северодонецк е почти напълно обкръжен от руски военни

Украинският град Северодонецк е почти напълно обкръжен от руски военни, предаде ДПА, позовавайки се на информация от местната военна администрация. Агенцията отбелязва, че Москва твърди, че вече е обкръжила града.

Две трети от града в Луганска област вече са обсадени, но засега той не е обкръжен, написа в „Телеграм“ началникът на местната военна администрация Олександър Стрюк. Той добави, че войски на украинското правителство продължават да оказват яростна съпротива. Проруски сепаратисти обаче твърдят, че градът е напълно обкръжен, съобщи московската държавна информационна агенция „РИА Новости“. Стрюк каза, че около 90% от сградите в града са получили щети и 60% ще трябва да бъдат напълно реконструирани. Северодонецк е един от последните райони на Луганска област, които все още се контролират от украинската армия.

Областният управител на Луганска област Сергий Гайдай каза, че че в града има достатъчно ресурси за неговата отбрана, но би могло да се стигне до тактическо отстъпление на украинските въоръжени сили. Той добави, че руски войници вече са в града. Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ситуацията в Луганска и Донецка области е трудна и продължават руските ракетни и въздушни удари. Той добави, че украинската армия защитава страната с всички налични ресурси. „Ако окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни, то те грешат. Донбас ще бъде украински“, каза Зеленски в своето вечерно обръщение. Статутът на град Лиман в Донецка област не е ясен на фона на яростни боеве около него. Проруски сепаратисти твърдят, че са го превзели, а украинският генерален щаб каза, че боевете за него продължават.

- реклама -