Украинските болници се подготвят за химическа атака

Украинските болници се подготвят за химическа атака.

За bTV бившият заместник-министър на здравеопазването на Украйна Младена Качурец обясни, че колегите й са в контакт със сирийски лекари,

от които получават информация за това как се реагира в такава ситуация.

Сирийските медици имат солиден опит в лечението на пострадали във война.

„Нашият народ страда много от 2011 г. насам. В началото кръвта беше навсякъде.

Много лекари бяха убити, арестувани или емигрираха. Учехме се в движение и се подготвяхме за всякакви обстоятелства“, казва д-р Абдула Алхаджи – директор на Академията за медицински науки в Сирия.

Интересът на украинските медици е насочен към опита на сирийските им колеги с пострадалите при химическа атака.

По данни на ООН в хода на гражданската война 33 пъти е употребявано бойно отровно вещество. Само в Гута през 2013 г. са загинали 1800 души с данни за химическо отравяне.

В края на март американският президент Джо Байдън пък определи като „реална“ заплахата Русия да употреби химикал за масово поразяване в Украйна.

„Опасяваме се, че това може да се случи, защото виждаме от първо лице насилието и бруталността, с която действа руската армия.

Ето защо още в началото на войната решихме, че ще се подготвяме за най-лошия сценарии и ще се надяваме, че той няма да се реализира“,

казва Младена Качурец, бивш зам.-министър на здравеопазването на Украйна.

„Дадохме им практически съвети как при атака първо да защитят себе си, как да приемат пациентите на по-горни етажи,

защото химикалите са тежки и се отлагат по земята, как да сложат мокри одеяла на прозорците, какви медикаменти да прилагат“, казва д-р Алхаджи.

В хода на обучението си всеки лекар преминава курсове по военна медицина. На практика обаче никой не е готов.

„Ситуацията е много тежка.

Дори най-реалистичните симулации в университета не могат да пресъздадат реакциите на руснаците. Украинските лекари в момента нямат лекарства и консумативи.

Руските военни блокират хуманитарната помощ.

Някои колеги загубиха домовете си, самите те попадат под обстрел, когато евакуират пациенти с линейки“, споделя Качурец.

„Най-важното беше да им покажем, че сме до тях, че те се сражават с общ враг. Руските сили унищожиха нашите градове, нашата страна,

нашата икономика, болници, образователна система. И сега украинците се изправят пред същото“, казва заместник-директор на Академията за медицински науки Мустафа Каяли.

- реклама -