Порошенко
сн. БГНЕС

Украински депутат публикува скандални записи на разговори между Порошенко и Байдън

Андрей Деркач – депутат от Върховната рада на Украйна, публикува аудиозаписи на телефонни разговори между бившия президент Петро Порошенко и бившия визепрезидент на САЩ Джо Байдън. В тях двамата лидери и ръководителят на Държавния департамент Джон Кери обсъждат въпроси от вътрешната политика на Украйна.

Първата тема от разговорите е предоставянето на 1 милиард долара в замяна на запазването на схемата на работа на „Burisma“ – компанията, която се свързва със сина на Джо Байдън Хънтър, съобщава ТАСС.

Разговорите са се провели в края на 2015 г. и през 2016 г., уточнява Деркач по време на днешната пресконференция в Киев.

На единия от записите между Порошенко и Кери, проведен на 3 декември 2015 г., американският дипломат призовава украинския президент да „разгледа възможността за решаване на проблема със смяната на генералния прокурор Виктор Шохин“. Кери споделя, че този въпрос безпокои вицепрезидента Байдън.

Украинският депутат огласи и запис на разговор между Байдън и Порошенко от 22 март 2016 г., на който се чува как мъжки глас, подобен на този на Байдън казва: „Ако имате ново правителство и нов генерален прокурор, ще бъда готов да подпиша задължение на стойност 1 милиард долара“. В отговор другият събеседник, за когото се твърди, че е Порошенко, определя думите на американския политик като „изключително силна мотивация“.

„Един от възможните кандидати за тази длъжност е лидерът на моята фракция [Юрий] Луценко <…> Ако смятате, че политически мотивираната личност не е съвсем подходяща, от ваша гледна точка, ще оттегля предложението си“, казва Порошенко.

Според записите, украинският президент моли да му бъде изпратен човек от американското посолство или от друга държава, с когото да съгласува въпроса с работата на прокуратурата.

В записите се съдържат и други данни, които говорят за намеса на американските политици във вътрешните работи на Украйна. Байдън съветва колкото е възможно по-скоро да се проведе национализация на „Приватбанк“, догато Доналд Тръмп още не е дошъл на власт в САЩ. Порошенко дава обяснения за повишаването на тарифите за украинците и трансформирането на предприятия в страната.

Според депутата Андрей Деркач, записите съдържат основания за повдигане на обвинение срещу Порошенко в държавна измяна.

- реклама -