Украинска пшеница, пръскана със забранени препарати, се продава за българска

Украинска пшеница, пръскана със забранени препарати, се продава за българска. Сравнително добра е реколтата на зърно през миналата година, обяви заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България Георги Радев, пред БНР. Той допълни, че основният проблем пред бранша остава вносът на украински суровини, който пречи на родното производство.

Георги Радев каза още, че много често украинската пшеница се смесва с българска и се препродава като родна продукция, но предупреди, че вносната суровина е със значително по-ниско качество, поради обработката при производството, която не е по стандартите на Европейския съюз. При слънчогледа нещата също са такива.

„Украинската продукция се третира с препарати, които в България не се позволяват. Украйна не е в ЕС и може да си позволи да ползва забранени за нас препарати. От БАБХ казват, че нямало проблем с качеството на суровината, но аз съм виждал заключения от проби и съм се хващал за главата“, коментира Радев.

От украинския слънчоглед, който уж минава транзит през стратата ни, 70% остава тук. Защо се случва това, при положение, че българските производители имат достатъчно продукция? Родната суровина седи по складовете, а ние ползваме чужда“ добави той.

Този проблем не е само при зърното, а в повечето отрасли у нас, защо се допуска това?, пита Радев.

Вижте още:

- реклама -