Уикенд закуска: Чудни пухкави мекици
Представяме ви рецепта, която няма да забравите никога.
Необходими продукти:
брашно – 550 г (около)
прясно мляко – 300 мл (хладко)
кисело мляко – 4 с.л.
сода за хляб – 1/2 ч .л.
яйца – 1 бр.
мая – 20 г (прясна мая)
захар – 1 ч.л.
сол – 1 с.л.
олио – 3 с.л.
Начин на приготвяне:
В прясното мляко се разтварят маята и захарта. Добавя се малко количество брашно. Сместа се оставя да шупне.
Към киселото мляко се слага содата, добавят се яйцето и олиото. Двете млека се смесват.
Брашното заедно със солта се пресява два пъти, а в средата му се прави кладенче. Течните съставки се изливат в кладенчето.
Омесва се меко и еластично тесто, което се прехвърля в найлонов плик или дълбока тенджера.
Оставя се да втаса за няколко часа.
С намазнени ръце се взима парче от тестото и се оформя мекица (тестото не трябва да е много).
Пържат се в мазнина на средна температура, пише actualno.com.
Мекиците с прясно и кисело мляко са готови.