Титан

Дестинация Титан: Търсят живот на най-голямата луна на Сатурн

Титан е най-голямата луна на Сатурн и се намира на 1.2 млн. километра от Земята. Това е единственото небесно тяло освен нашата планета, за което се знае, че има огромни реки, езера и дълбоки морета на повърхността си. Съставът им обаче не е от вода, а от въглеводороди като метан и етан.

снимка NASA

Втората по големина луна в Слънчевата система, Титан обаче има дебела ледена кора, под която се намира и мистериозен океан, където учените вярват, че има вода.

Те имат подозрения, че именно там може да бъде открита форма на живот или следи от такава

При това от типа, какъвто го познаваме тук на Земята. Въглеводородните езера и моретата на повърхността на луната могат да съдържат форми на живот, които разчитат на различни химикали.

снимка NASA
За да даде отговори на всички тези прелюбопитни въпроси, НАСА обяви, че изпраща космическа мисия, наречена „Водно конче“ в търсене на елементи на живот на екзотичната луна. Тъй като атмосферата там е предимно от азот, но е четири пъти по-плътна от тази на Земята, летенето е изключително лесно. На Титан също така има облаците и валят дъждове, които са от метан.
Апаратът, който ще бъде изпратен е подобрен на дрон. Той трябва да излети през 2026 г. и да кацне на Титан през 2034 г.
„Титан е нещо много по-различно от останалите небесни тела в Слънчевата система и смятаме, че като състав до голяма степен се доближава до Земята. Всъщност ако трябва да си говорим честно, ние имаме причини да смятаме, че тази заледена луна е един вид еквивалент на много ранна ера на нашата Земя“, заяви Джим Бриденстин от НАСА.
снимка NASA
Учените вярват, че Титан ще им даде много отговори за еволюцията на живота във Вселената. „Мисията ще продължи 2 години и половина, като през това време дронът ще изследва разнообразна среда – от органичните дюни до дъното на кратер, където течността и сложните органични материали са живели преди няколко десетки хиляди години„, посочиха още от космическата организация.

Корабът ще кацне първо в екваториалната дюна, наречена „Шангри-Ла“, проучвайки района, преди да започне да извършва по-дълги полети от 8 километра. Дюните там приличат много на тези в пустинята Намиб.

снимка NASA

Апаратът ще събере проби от няколко зони преди да достигне най-после до кратера Селк, където се смята, че в миналото е имало течна вода, органични материали и енергия – потенциален първичен източник на живот.

Титан се намира на около 1,4 милиарда километра от Слънцето. Заради тази отдалеченост температурите на повърхността й са минус 180 градуса по Целзий.  Налягането е с около 50 процента по-високо от това на Земята.

- реклама -