УЕФА въвежда ВАР в Шампионската лига от пролетта

ВАР

Системата за Видео Асистент Рефер (ВАР) ще бъде въведена в Шампионската лига от пролетта, потвърдиха официално от УЕФА. По-рано тази година УЕФА обяви, че видео повторенията ще влязат в най-престижния клубен турнир от следващия сезон. На заседанието на Изпълнителния комитет на УЕФА в Дъблин обаче срокът бе променен.

Повечето водещи европейски първенства вече използват ВАР. Системата е в употреба в Бундеслигата, Примера, Серия А и Лига 1. Наскоро клубовете от Висшата лига гласуваха системата да влезе в употреба от следващия сезон.

ВАР ще има и на финала на Лига Европа

Като допълнение, видео повторения ще бъде има и на финала на Лига Европа, който ще се проведе в Баку на 29 май. Системата ще бъде използвана и във финалите на Лигата на нациите, които са в началото на юни в Португалия.

„Готови сме да използваме ВАР по-рано от първоначалните планове. Убедени сме, че ще бъде благотворно за турнирите под нашата егида, тъй като ще осигури допълнителна помощ на съдиите. А и системета ще позволи да бъдат редуцирани грешните решения“, коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.