Русия - Испания, Ерохин, четвърта смяна
Иниеста и Ерохин - и двамата с място в историята на футбола, но поради съвсем различни причини

УЕФА въведе четвъртата смяна, добави и пета

УЕФА одобри използването на четвърта смяна във всички турнири, които са под управлението на организацията. Това означава, че отборите, които играят в Шампионската лига и Лига Европа, ще могат да направят допълнителна промяна в състава в продълженията на мачовете си.

Правилото ще важи и за Суперкупата на УЕФА, женската Шампионска лига, както и Еврофиналите за мъже и жени.

Идеята за четвъртата смяна бе успешно тествана на Евро 2017 за жени, в младежките турнири и в турнира за Купата на Германия. През тази година то влезе в употреба на Мондиал 2018. Там руснакът Александър Ерохин бе първият, който влезе като четвърта резерва. Това се случи по време на двубоя с Испания от елиминациите.

Правилото ще важи дори и отборът да не е направил трите си позволени смени в редовното време. Тогава ще може да направи повече в продълженията.

Пет смени при младежите до 19 години

Правилото ще влезе в сила и за младежката Шампионска лига. А също така и за първенствата за младежи и дами до 17 и 19 години. В тези турнири отборите ще имат право дори на пета смяна. Правилото остава три смени в игрово време и още една в продълженията.

Тимовете обаче ще могат да извършват допълнителна смяна на полувремето или на паузата между края на редовното време и началото на продълженията. Това ще е „петата“ и няма да се брои като част от разрешените.

- реклама -