Чеферин, УЕФА

Лига Европа 2: УЕФА потвърди третия евротурнир от 2021-а

УЕФА потвърди, че от 2021-а ще има трети европейски клубен турнир по футбол. Работното му име е Лига Европа 2. Новата надпревара ще се играе в четвъртък, заедно с мачовете от нормалната Лига Европа.

Заедно с нея ще бъде променен и форматът на досегашната Лига Европа. През 2021-а броят на отборите, участващи в Лига Европа, ще бъде намален до 32. В Лига Европа 2 ще има същият брой отбори – 32, в същия формат – 8 групи от по 4 тима. Победителите от тях ще продължават напред. Вторите отбори обаче ще играят плейоф с третите отбори от Лига Европа. Победителите от Лига Европа 2 ще се класират директно за следващото издание на Лига Европа.

Няма промени в Шампионската лига

В Шампионската лига няма да има промени – първенецът на всяка една страна ще участва в квалификациите. Останалите отбори от по-малките страни обаче ще участват директно в квалификациите за Лига Европа 2, вместо в тези за Лига Европа.

Босът на УЕФА: Повече мачове, всички са доволни

„Новият турнир означава повече участващи клубове, повече мачове, повече федерации в груповата фаза. Поне 34 федерации ще имат представители в групите, вместо 26, както е в момента. Всички ще са доволни. Новият турнир е роден в диалог с клубовете от Европейската клубна асоциация“, обясни президентът на УЕФА Александър Чеферин.

- реклама -