УЕФА, доклад, приходи, футболни клубове

УЕФА стартира дисциплинарно производство срещу Реал, Барса и Юве

УЕФА заяви, че е започнала дисциплинарно разследване срещу Реал Мадрид, Барселона и Ювентус. Причината е, че те все още не са се отказали от Европейската суперлига.

Триото бе част от 12-те клуба-основатели, които трябваше да бъдат част от новосформирания турнир. Плановете за него обаче се разпаднаха впечтляващо бързо след негативна реакция от феновете и футболната общественост. Девет клуба се оттеглиха от проекта, но Юве, Барса и Реал остават отдадени на идеята. Триото публикува съвместно изявление по-рано този месец, в което осъди „нетолерантния натиск“ от УЕФА и други „футболни собственици“.

„След разследване на етичните и дисциплинарни инспектори на УЕФА във връзка с т.нар. проект „Суперлига“, бе започнато дисциплинарно разследване срещу Реал Мадрид, Барселона и Ювентус за потенциално нарушение на законовата рамка“, се казва в официално изявление, публикувано във вторник.

Ювентус вече беше предупреден, че ще бъде изхвърлен от Серия А, ако не се откаже от Суперлигата. Реал и Барса могат да бъдат наказани по подобен начин, ако не се оттеглят. УЕФА пък може да накаже триото с изхвърляне от Шампионската лига. Другите девет клуба получиха само финансови санкции от европейската централа.

„Казах на Конгреса на УЕФА преди две седмици, че се изисква силна организация, за да признае грешка, особено в тези времена на съдебни процеси от социалните мрежи. Тези клубове направиха именно това. Приемайки техните ангажименти и желание да възстановят причинената бъркотия, ние искаме да оставим тази глава зад гърба си и да продължим напред в положителен дух. Тези клубове осъзнаха бързо грешките си и предприеха мерки, за да демонстрират тяхната бъдеща отдаденост към европейския футбол. Същото не може да се каже за клубовете, които остават въвлечени в т.нар. „Суперлига“, коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

- реклама -