УЕФА, доклад, приходи, футболни клубове

УЕФА започна разследване срещу Барселона

УЕФА започна разследване срещу Барселона заради плащанията към бившия вицепрезидент на съдийската комисия в Испания Енрикес Негрейра. УЕФА е назначила инспектори по етика и по дисциплинарни нарушения, които трябва да проверят плащанията, за да видят дали е имало благоприятни съдийски решения за клуба.

Прокуратурата в Испания твърди, че Барселона е платил 8.4 млн. eвро към компанията Dasnil 95. Тя е собственост на Негрейра и се занимава с консултански услуги. Съдът обвини клуба в „корупция, злоупотреба с доверие и фалшиви бизнес записи“.

Барселона потвърди, че е имало плащания между 2001 и 2018 г., Клубът обаче отрича те да са направени с цел манипулиране на мачове. Плащанията бяха разкрити от радио Ser Catalunya, след като са излезли при данъчна проверка на Dasnil 95.

„Барселона“ описва компанията като „външен технически консултант“. Според клуба плащанията са направени за „видеодоклади, свързани с професионални съдии „с цел допълване на информацията, изисквана от треньорския щаб“.

Освен Барселона и Негрейра, обвинения са повдигнати още на бившите президенти на клуба Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росей.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас каза, че настоящият президент на каталунците Лапорта трябва да подаде оставка, ако не може да обясни плащанията. Клубът е заплашен и с изваждане от Шампионската лига.

- реклама -