УЕФА, Евро 2020
Снимка: ЕРА/БГНЕС

УЕФА премести плейофите през юни и не взе решение за първенствата

Плейофът между България и Унгария за участие на Евро 2021 беше преместен в началото на юни. Решението бе взето на днешната извънредна среща на УЕФА. На нея Евро 2020 официално бе отложено с една година.

България трябваше да приеме Унгария на Националния стадион „Васил Левски“ на 26 март. А след това и евентуално да играе с победителя измежду Румъния или Исландия. Новите дати обаче все още не са уточнени. За тях ще се мисли на следваща среща.

УЕФА не взе решение за домашните първенства

От УЕФА също така обявиха, че предстои да се вземе решение за датите на провеждане на Шампионската лига и Лига Европа. То ще бъде съгласувано с другите клубни и национални турнири под егидата на футболната централа.

„Здравето на феновете, футболистите и другите служители са нашият приоритет номер 1. Поради това предложихме редица опции, за да може футболният сезон да бъде завършен“, обяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, след като потвърди, че Евро 2020 се отлага за лятото на 2021 година.

„Важно е, че като управляващ орган на европейския футбол, ние направихме най-голямата жертва. Преместването на Евро 2020 идва при висока цена. Но ние ще направим всичко възможно, за да осигурим продължаване на жизненоважното финансиране за детско-юношески футбол, женски футбол и развитието на играта за 55-те страни. Взехме това решение за доброто на европейския футбол“, коментира Чеферин.

„Искам да благодаря на Алехандро Домингес и КОНМЕБОЛ, че се съгласиха да преместят Копа Америка. Това означава, че първенствата и клубовете ще имат минимални проблеми със заетостта на играчите си това лято. Искам също така да благодаря на президента на ФИФА Джани Инфантино. Той ни увери, че ФИФА ще направи всичко нужно, за да може новият календар да проработи“, допълни Чеферин.

- реклама -