УЕФА, доклад, приходи, футболни клубове

УЕФА плаща на клубовете 70 млн. евро

УЕФА освободи почти 70 млн. евро под формата на компенсационни плащания за клубовете от Европа. Това е опит да ги подпомогне финансово по време на пандемията от КОВИД-19.

УЕФА ще плати на клубове, които са дали играчи на националните отбори по време на квалификациите за Евро 2020. Плащането трябваше да се извърши след завършването на квалификационния цикъл. Той трябваше да приключи през март, но беше отложен заради разпространението на заразата.

50 млн. евро ще отидат в клубове, които са освободили играчи за 39 представителни тима, които не са въвлечени в плейофите. 17.7 млн. евро отиват в клубовете, дали играчи на 16-те нации, които достигнаха плейофите. Допълнителни 2.7 млн. евро ще бъдат изплатени след завършването на плейофите.

Плащанията варират от 3200 евро до максимум 630 000 евро. Те ще стигнат до 676 различни клуба от всичките 55 страни членки на централата.

„В тези трудни времена, когато много клубове са изправени пред финансови проблеми, беше наше задължение да направим така, че клубовете да получат тези плащания възможно най-бързо“, каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Андреа Аниели, президент на Асоциацията на европейските клубове (ЕКА), благодари на централата. „Това представлява нужна инжекция в клубните финанси и е резултат от съвместната работа на ЕКА с УЕФА. Всички ние сме наясно, че тези времена са заплаха за тяхното съществуване“, заяви Аниели.

- реклама -