УЕФА, Шампионска лига
Снимка: ЕРА/БГНЕС

УЕФА ще налага служебни загуби в Шампионската лига

УЕФА промени правилата за груповата фаза на Шампионската лига заради пандемията от коронавирус. Причината е, че евроцентралата иска всички 96 мача от нея да свършат до 9 декември. Срещите започват утре.

Най-важната промяна е, че ако клубът домакин не получи разрешение от здравните власти да използва стадиона си, трябва да осигури алтернативен стадион. И да поеме разходите по организирането на двубоя. Ако клубът не осигури такъв или не може да проведе двубоя, тогава следва служебна загуба с 0:3.

Има вариант и в който здравните власти от страната на гостуващия тим са издали забрана за пътуване до страната домакин. Тогава клубът домакин пак трябва да осигури стадион на позволена локация. В този вариант двата клуба си поделят разходите по организирането на двубоя. Освен това клубът гост ще трябва да плати компенсация на клуба домакин. Тя е в размер на 10% от началната премия за участие в груповата фаза. Тази година тя е в размер на 15,25 млн. евро. Тоест компенсацията е 1.525 млн. евро.

УЕФА разписа и вариант, в който даден отбор е поразен от коронавируса или не иска да играе, защото се страхува. Ако даден клуб откаже ще получи служебна загуба с 0:3, но без допълнителни санкции. Минималното условие за провеждане на даден двубой е да има 13 здрави играчи, от които единият е вратар. При по-малко трябва да се подаде молба до УЕФА за пренасрочване на двубоя.

Промяната на УЕФА важи и за Лига Европа

Вторият европейски турнир също влиза в груповата си фаза с нови правила. Мачовете от Лига Европа започват в четвъртък, като ЦСКА-София и Лудогорец са домакини. Целта тук е всички срещи да се изиграят до 28 януари 2021 г.

- реклама -