УЕФА, доклад, приходи, футболни клубове

УЕФА премахна правилото за голове на чужд терен

Европейската футболна централа (УЕФА) премахва правилото за голове на чужд терен. Решението на Изпълнителния комитет влиза в сила от следващия сезон.

Правилото беше въведено в европейските клубни турнири през 1965-а година. То се прилагаше по време на елиминациите, като при равенство в общия резултат от двата мача напред продължаваше отборът, вкарал повече голове на чужд терен.

„В момента правилото противоречи на първоначалната му цел. Сега отборите да се страхуват да допуснат гол, който би дал на съперниците им ключово предимство. В днешно време предимството на домакинството вече не е толкова значително„, каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Организацията обяснява спада в ефекта на домакинския фактор с по-доброто качество на терените и стандартизирането им като размери, подобрената инфраструктура на стадионите, по-високите условия за сигурност, подобрената грижа за съдийството, промените в състезателните формати.

Така при равенство в двете срещи отборите ще играят две продължения по 15 минути. Ако има ново равенство ще се премине към изпълнение на дузпи.

- реклама -