УЕФА, Шампионска лига, Истанбул, САЩ

УЕФА може да отнеме финала на Шампионската лига от Турция

УЕФА може да отнеме на Турция финала в тазгодишното издание Шампионската лига. По програма мачът трябва да се изиграе на 30 май на стадион „Ататюрк“ в Истанбул. Заради действията на турската армия в Сирия обаче се обмисля промяна.

„Разбираме нашата роля при пълното зачитане на автономията и независимостта на спорта, но не може да пренебрегнем ролята на ООН, Европейския съюз и Съединените щати. Но всички решенията се взимат заедно с изпълнителния комитет и президента“, заяви вицепрезидентът на УЕФА Микеле Ува.

Италия даде тон за преместването

Тон за преместването на финала даде италианският министър на спорта Винченцо Спадафора. Той е поискал преосмисляне на локацията на мача в писмо до президента на УЕФА Александър Чеферин .

„Трябва да обмислим внимателно дали е подходящо Турция да приеме финала. Трябва да вземем най-смелото решение и да покажем, че футболът е средство за постигане на мир“, пише Спадафора, цитиран от „Марка„.

УЕФА разследва и отбора на Турция

Националният отбор на Турция пък е обект на разследване заради военен поздрав. Националите на южната ни съседка козируваха първо срещу Албания, а след това повториха упражнението и срещу Франция.

Европейската централа не позволява политически жестове. Някои от играчите на Турция също се разграничиха от действията на съотборниците си. „Абсолютен пацифист съм и съм срещу всички форми на война“, обясни Емре Джан. „След случилото се миналата година нямам никаква намерение да правя политически жестове“, заяви Илкай Гюндоган.

- реклама -