УЕФА Евро 2024

УЕФА потвърди, че България е в четвърта урна за Евро 2024

УЕФА потвърди, че България ще бъде в четвърта урна в жребия за квалификациите за Евро 2024. В същата урна са още три отбори от съседки държави, с които няма да играем. Става въпрос за Северна Македония, Гърция и Турция. Другите тимове в нея са Азербайджан, Грузия, Люксембург, Казахстан, Косово и Фарьорските острови.

Жребият за квалификациите за Евро 2024 ще се тегли на 9 октомври във Франкфурт. В него участват 53 национални отбори без Германия и Русия. Германия е домакин на Евро 2024 и има гарантирано място на първенството. Русия пък е наказана заради инвазията в Украйна.

По време на жребия УЕФА ще формира 10 квалификационни групи – 7 групи с по 5 отбора и 3 групи с по 6 отбора. По два отбора от всяка група ще се класират за Европейското първенство, а останалите три участника ще станат ясни след изиграване на плейофи.

Първа урна е разделена на две подгрупи. В едната са четирите участника във финала на Лигата на нациите, а в другата са шестте най-добри отбора от Лига А на Лигата на нациите. Участниците във финалите на Лигата на нациите ще бъдат разпределени в групи с по 6 отбора.

Първа урна: Нидерландия, Хърватия, Испания, Италия, Дания, Португалия, Белгия, Унгария, Швейцария, Полша.

Втова урна: Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия, Финландия.

Трета урна: Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ирландия, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция, Армения.

Четвърта урна: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови, Северна Македония.

Пета урна: Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта.

Шеста урнас: Андора, Сан Марино, Лихтенщайн

- реклама -