Удобства: Разработват сауна и пералня за космонавтите

Руският институт за създаване на системи за осигуряване на жизнената среда на екипажите в космоса (НИИхиммаш) започна да разработва сауна, машина за измиване на ръце и перална машина за космонавтите, пише РИА-Новости.

Решението е взето на съвместно заседание на специалисти от НИИхиммаш и Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките и космическата корпорация „Енергия“.

Институтът ще се заеме и с изпитание на системите за регенерация на вода за перспективните космически кораби, станции и планетарни бази.

В момента на руския сегмент на Международната космическа станция работят няколко системи, разработени от НИИхиммаш: система за регенериране на водата от кондензирала влага СРВ-К2М, система за приемане и съхраняване на урина, система за електролизно получаване на кислород „Електрон-ВМ“, система за пречистване на въглероден диоксид „Въздух“ и система за изчистване на вредни микропримеси СОА-МП.

През 2017 година в списание на „Енергия“ бе публикуван чертеж на пералня за МКС. Авторите на публикацията заявиха, че тя ще даде възможност да се намалят запасите от средства за лична хигиена и облекло на станцията. Сега космонавтите носят облеклото за станцията три-четири денонощия и след това го изхвърлят.

- реклама -