Чернобил

Удивителната прилика на актьорите от сериала „Чернобил“ с реалните личности

Сигурно живеете в пещера, ако не сте чували през последните седмици да се говори за „Чернобил“ – новият сериал на HBO, който само за дни се превърна в най-високо оценената телевизионна продукция в историята на сайта за кино IMDb. Пет серийния филм издуха като бурен вятър „Игра на тронове“, получавайки рейтинг от зрителите 9.7 при максимални възможни 10 точки.

В поредицата се разказва за фаталната авария през очите на основните участници в нея и последвалата екологична и хуманитарна криза, както и разкрива подробности защо и как са скрити фактите за Чернобил и колко малко всъщност е значел човешкият живот в Припят през онази мрачна 1986 година. Филмът е сниман в Украйна и Литва от режисьор Йохан Ренк. До голяма степен правдоподобността на сериала идва и от актьорската игра, а участниците са така подбрани, че визуално да се доближават максимално до образа на реалните лица от събитията, станали преди повече от 30 години.

Дори до такава степен, че на моменти от приликите могат да те побият тръпки

Poлятa нa зaм.- миниcтъpa нa Cъвeтa нa миниcтpитe Бopиc Cчepбинa изпълнявa големия шведски актьор Cтeлaн Cĸapcгapд, баща на Александър и Бил Cĸapcгapд. Той безспорно придава своята скандинавска елегантност нa пapтийния бoc oт Дoнбac, като в същото време запазва до голяма степен автентичността на образа му. Cчepбинa е началник на цялата операция по овладяване на последиците от Чернобил и обезопасяването на централата. И една от малкото фигури от партията, чиито образ в сериала е позитивен. Той отива в Чернобил и остава там с ясното съзнание, че от този момент натам живота му е обречен и смъртта ще настъпи неизбежно бързо. Бopиc Cчepбинa умира на 70 през 1990 година.

B poлятa нa aĸaдeмиĸ Валери Лeгacoв влиза британеца Джapeд Xapиc. Лeгacoв e мъжът, ĸoйтo в cвoитe днeвници paзĸaзвa вcичĸo, ĸoeтo ca видeли oчитe мy и ca чyли yшитe мy. Самоубива се, притиснат и принизен от държавната машина, след като разказва истината за Чернобил. Легасов е бил директор на Института за ядрена енергия „Курчатов“ и е основния учен, който участва в екипа след аварията. Благодарение на неговите усилия и тези на колегите му, щетите от избухналия реактор са локализирани и е предотвратена още по-голяма трагедия. 8 години след смъртта му той получава посмъртно от президента Борис Елцин наградата „Герой на Руската Федерация“, заради смелостта му да се изправи и да каже истината.

Людмила Игнатенко, съпругата на Васили – един от пожарникарите, които първи се отзовават на аварията се играе от Джеси Бъкли – ирландска актриса и певица. Ролята й разказва една от човешките съдби, пречупена от Чернобил. Само две седмици след аварията съпруга й умира в адски мъки, а тя макар и бременна прекарва до него последните му часове. Ражда няколко месеца по-късно в Киев, но бебето умира, защото е погълнало цялата радиация, на която Людмила е била подложена. И така спасява нейния живот.

Ролята на Александър Акимов, ръководителя на нощната смяна в Чернобил се играе от актьора Сам Трутън от Великобритания. Когато научава за аварията в реактора, той първоначално не вярва, че е сериозно и подава заблуждаваща информация към началниците си, че няма за какво да се тревожат. Когато все пак му се изяснява, че ядрения реактор се е взривил и изпуска екстремални нива на радиация, той и неговия екип остават на мястото на аварията и без никаква защита за да се опитат да овладеят ситуацията. Умира две седмици след експлозията от радиационен синдром на 33 години.

Анатоли Диатлов е главния инженер на Чернобил, под чието ръководство се извършва фаталния тест, довел до избухването на реактора. Въпреки многократните предупреждения на екипа, че опасността нараства, чрез натиск той ги принуждава да продължат теста. След експлозията, дори когато вижда с очите си отломките от графит и гориво, той продължава да смята, че реактора не е избухнал. Защото не можел да си обясни как е възможно това да се случи. Осъден е на 10 години затвор за небрежно изпълнение на служебните си задължения, от които излежава само 5. Умира през 1995 от сърдечна недостатъчност.

В ролята на тогавашния президент на СССР Михаил Горбачов се превъплъщава друг шведски актьор – Давид Денсик. Години по-късно признава, че след аварията в Чернобил последвалия разпад на Съветския съюз е станал неизбежен. Той е подложен на огромна критика затова, че скрива истината от света и на Москва й отнема цели 18 дни да се изправи и да си признае за взривения реактор и огромните нива на радиация, разпрострели се из въздуха на Европа.

Горбачов остава една от най-оспорваните личности на нашето съвремие. През 1990 година получава Нобелова награда за мир, тъй като се смята, че водената от него политика слага край на Студената война, мирното оттегляне на КПСС от властта и разпада на СССР. Днес бе съобщено, че 88 годишния Михаил Горбачов е приет в болница.

Уляна Комлюк е единствения фиктивен образ в сериала

Тя е ядрен физик от Беларус, който започва собствено разследване след като улавя високи нива на радиация във въздуха в Минск. И това я отвежда до Чернобил. В ролята влиза актрисата Емили Уотсън. Всъщност идеята на сценаристите е чрез нея да преразкажат голямата роля, която са имали всички съветски учени, успели да разберат какво е предизвикало чернобилската авария.

- реклама -