Удари часът на билките, не ги берете след дъжд

Удари часът на билките, не ги берете след дъжд. Природната аптека може да ни спести хапчетата. Пролетта е времето, в което да възстановим по екологичен начин липсата на витамини

от зимния сезон.

Съчетани с разходка сред природата, събирането на билки е чудесен начин на чист въздух да съберем полезни растения, от които да си направим чайове или сокове, с които да освежим и прочистим тялото си.

Познатата като мечи лук

(или див чесън, левурда) расте в сенчести планински гори, но може да се отглежда и в домашни условия. Той е богат на витамини и минерали, подпомага сърдечносъдовата дейност и метаболизма. Билката  обаче не се препоръчва за хора със стомашни проблеми.

Удари часът на билките, не ги берете след дъжд

Левурдата е по-позната като див чесън

Може да се използва свежа в салати и супи или да се замрази за зимата. От левурдата може да си направите и чудесно песто със зехтин и смлени орехи.

Маточината е друго многогодишно

тревисто растение, което е широко разпространено у нас. Расте по сенчести места, край пътища и огради. Има лъскави листенца и характерен лимонен аромат. Тя подсилва имунната система, подобрява апетита и успокоява нервната система. Може да се приема под формата на чай или като добавка в домашната лимонада.

Невенът е много полезен за

заздравяването и подхранването на кожата. Той има противовъзпалително, противогъбично, жлъчегонно и кръвоспиращо действие. Освен това стимулира лимфната система и по този начин подпомага пречистването на тялото. Изсушен, невенът може да се използва като чай. Когато се приема вътрешно, той подпомага храносмилането и

черния дроб, както и имунната система.

Копривата е най-разпознаваемата билка, която в повечето случаи берем, за да си приготвим вкусна супа. Най-силният й сезон е рано напролет, когато дъждовете и топлото слънце стимулират бързия  растеж. Копривата е

богата на хранителни вещества.

Тя има общоукрепващо, кръвоспиращо и диуретично действие. Има данни, които сочат за способността й да намалява нивата на кръвната захар и да стимулира появата на кърма при родилките.

Мурсалският чай се счита за едно от най-мощните растения, чиято сила е най-голяма именно в началото на пролетта. Той е богат на антиоксиданти, има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

РИОСВ – Пловдив разпредели количествата билки под ограничителен режим за 2024 годинаСмята се, че мурсалският чай дори предотвратява развитието на

някои видове ракови клетки в организма и предпазва от появата на атеросклероза.

Известен е още като планински, пирински, алиботушки и шарпланински чай. За приготвянето на чая се използват целите цъфтящи стръкове. Най-добре е да го запарите в гореща вода за три минути, като не се препоръчва подслаждането му със захар, а с лъжичка мед.

Лайката е най-популярното между всички лечебни растения.

Фармакологични тестове доказват, че тя действа противовъзпалително, помага при спазми, както и за заздравяването на рани. Има спазмолитично, газогонно действие. Различни отвари и маски от лайка имат много благоприятно въздействие върху кожата, като я почиства, избелва и освежава. Ако косата ви е изтощена и слаба, измиването с отвара от лайка ще подсили и укрепи корените

и ще й придаде обем и блясък.

Сега е моментът да си наберете борови връхчета, защото все още са крехки и нежни, поради високото си съдържание на етерично масло. Събрани и съхранени правилно, освен етерично масло, боровите връхчета съдържат и много други изключително полезни вещества като алфа-пинен,

β-пинен, β-феландрен и други.

Благодарение на високото съдържание на витамин C и антиоксиданти, приемът на билката предпазва организма от патогени, бактерии, вируси и свободни радикали. Освен това боровите връхчета помагат на тялото по-лесно да усвои желязото и калция, които, от своя страна, са изключително важни по отношение на здравината на костите и зъбите.

Те могат също да помогнат при редица състояния,

като трудно уриниране, лошо храносмилане, язва на стомаха, стеснени кръвоносни съдове, камъни в пикочния мехур и бъбреците, ишиас, хемороиди, екземи, ревматизъм, обриви, лишеи и още много заболявания, за които ще ви разкажем повече в отделна статия.

Приемът на борови връхчета под различна форма –

било то тинктура, гаргара, чай, инхалации или разтривки, активира секрецията на бронхиалната лигавица, като по този начин съумява да потисне възпалителния процес и да облекчи кашлицата.

За да има билки, които да си наберете и следващата година, трябва да знаете

някои основни правила при събирането им:

1. Берете винаги от чисти места, далече от натоварени пътища, заводи и големи градове!

2. Уверете се, че правилно сте разпознали растението и не берете негов отровен или нелечебен двойник!

3. Различните части на растенията се събират в определен период, спрямо това кога активните/лечебните вещества са най-наситени в растението: брането на цветове е най-подходящо малко преди края на цъфтежа, когато цветовете са още свежи. По този начин оставяме достатъчно време на буболечките да се възползват от цветния прашец. Брането на листа обикновено е най-подходящо по време на цъфтеж, с изключение на маточината, която се бере преди цъфтеж, но зависи от билката.

4. Берете не повече от 30% от наличните билки! Важно е да помним, че освен нас, и други животинки разчитат на тези билки за прехраната и убежището си всяка година.

5. Винаги берете с ножица – колкото и да сме внимателни, нежните коренчета на растенията се измъкват много лесно и по този начин бързо можем да загубим залежите на билката.

6. Не берете билки след дъжд или рано сутрин, преди да се е вдигнала сутрешната роса!

7. Никога не смесвайте различни билки в една кошница или торбичка заради различния период на сушене!

8. Важно е билките да бъдат изсушени възможно най-бързо след брането им. Това става на сенчести и проветриви места.

- реклама -