Удар по българския чесън! Отива ли си от пазара

Удар по българския чесън! Отива ли си от пазара? Този въпрос вълнува хората от доста години. Актуален е и към момента, когато се оказва за пореден път, че цената и на родния, но и на вносния е твърде променлива, съобщава Нова телевизия.

8 лева – толкова струва на дребно килограм чесън в складовата база във Враца. По-скъп е с 3 лева от вносния, но Миланка Видолова все пак го предпочита. „Аз сега гледам да си насадя малко и затова. За пръв път ще купувам купен. Иначе си произвеждам колкото да си насадя, ама тая година не можах да си произведа”, споделя жената.

Опитът да намерим единна цена се оказва неуспешен. Затова опитваме да разберем разликите между българския и вносния чесън. „Китайският чесън като тръгнеш да го белиш или да го сложиш при чушлетата с оцета, той става син”, обяснява Мариана Кандова, която от години продава зеленчуци. Няма как обаче да се различи българският от испанския, например, освен по цената, която за вносния често е по-ниска. Търговците имат проблем и с доставките на български чесън.

- реклама -