Козлодуй

Удължиха лиценза за експлоатация на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 10 години

Агенцията за ядрено регулиране  връчи лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ за нов 10-годишен период.

Toй бе връчен от председателя на АЯР д-р Лъчезар Костов на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев.

Документът удължава с нови 10 години експлоатацията на пети блок, което е 0

След изтичането на 10-годишния период АЕЦ „Козлодуй“ трябва отново да кандидатства за лиценз

Председателят на АЯР д-р Лъчезар Костов посочи, че подновяването на лицензията на блока е съвпаднало с изтичането на 30-годишния проектен срок. Подобна практика се провежда за първи път у нас, докато в международен план това е практика, каза Костов.

Той посочи, че в световен мащаб има 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в процес на експлоатация повече от 30 години. „Все повече страни с развита ядрена енергетика определят като свой приоритет удължаването на срока на експлоатацията им след изтичане на първоначално планирания срок“, подчерта още Лъчезар Костов.

От своя страна изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев заяви, че проекта на продължаване на експлоатация на 5 и 6 блок е стратегическа цел и национален приоритет. Всички предвидени дейности са успешно приключени, подчерта Андреев. Той коментира, че проектът е по методологии, отговарящи на необходимото високо ниво за страна-членка на ЕС.

„Ползите за цялото общество, които ще доведе ползването на 5 блок са огромни. Това означава безопасно производство на милиони часове електроенергия“, каза още Иван Андреев.

„По отношение на блок 6, неговият период на експлоатация изтича през 2021 г., а лицензията му е до 3 октомври 2019 г. Очакваме октомври 2018 г. да подадем всички необходими документи“, допълни Андреев.

„71,5 млн. лв. е стойността на договора за издаване на лицензията за 5 блок. Всички дейности, които касаят удължаването на ресурса на двата блока и повишаване на мощността са 674 млн. лв.“, обясни още той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на церемонията по връчване на лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, подчерта, че днешният ден е много вълнуващ за всички. „Един от основните приоритети на правителството е развитие на ядрена енергетика и удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Днес един от основните ни приоритети става факт. АЕЦ „Козлодуй“ работи изключително добре и е в изключително добро техническо и финансово състояние. Вървят и се изпълняват и всички дейности за удължаване срока на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза още Петкова.

- реклама -