Удължават периода за изплащане на пенсиите

Срокът за изплащане на пенсиите може да бъде удължен заради забавянето в резултат на хакерските атаки. Днес е последен срок за плащането на сумите за месеца, но той очевидно няма да бъде спазен, предаде БНТ.

Има и друга промяна – изплащането ще става само в станциите по местоживеене, а не във всяка пощенска станция.

Хакери от чужбина атакуваха сървърите на „Български пощи“ в събота. Няма информация за изтекли лични данни при атаката.

В същото време през последните три дни пред пощите се извиха огромни опашки. Те са предпочитано място за вземане на парите, а също и на великденската добавка от 70 лева. Причината е, че банките вдигнаха страшно много таксите и едно теглене на банкомат изяжда не малка част от сумата на пенсионерите.

Възрастните предпочитат да си получават парите

на гише, вместо с дебитна карта по банков път,

защото с нея при теглене им удържат по 2 лв. на транзакция. Пред банкоматите също ставали опашки в ден за пенсии и парите в машините свършвали.

Пенсионерите се надяват, че ще успеят да вземат някой лев отгоре за празника. „Един козунак е 6 лева, яйцата – 4 лева. Ако курабии си направя…“, чуди се възрастна жена докато чака. Споделя, че по-скоро няма желание да пазарува заради високите цени. Щом са направили списъците, ще получим парите, но дали ще е за Великден, не е сигурна тя.

„Проблемът е, че нямаме специалисти в България. Как може 4 дни да не се отстрани проблем в системата. Аз съм лекар. Ако някой получи инфаркт, може ли да чака 4 дни за лечение“, пита риторично доктор в пенсия.

Трети ден опашки за великденските добавки

 

- реклама -