Удължават извънредната ситуация в Пирот

Остава извънредното положение в съседна Сърбия. Властите в Пирот решиха, че то няма да се отменя, докато не бъдат отстранени опасните цистерни с амоняк.

Дотогава остава затворен за движение и участъкът от магистралата в посока Ниш.

Преминаването на автомобили става по обходен маршрут през Бела паланка.

Българските дипломати в Сърбия съветват сънародниците ни, които планират пътуване, да отложат придвижването в този участък от аутобана.

Вече има и версия за това кой носи отговорност за инцидента с обърнатата влакова композиция и изтичането на опасното количество амоняк над Пирот.

На заседанието на властите в Пирот беше взето решение амонякът от пробитата цистерна да бъде оставен да изтече напълно.

Причината – специалистите са преценили, че това е най-безопасният начин за гражданите. Всичко това обаче се контролира с постоянно мерене на амоняка във въздуха.

Все още стои въпросът кога в района ще се върнат към нормалния си начин на живот? Отговорът е труден. Но изтичането на амоняка, разследването и изтеглянето на цистерните ще отнеме най-малко 10 дни.

Сред шестимата българи, попаднали в непрогледната мъгла е и семейство с дете. Те оставят колата си, дори без да вземат личните си документи, за да избягат от опасната зона.

„Пътувайки спокойно по магистралата, изведнъж попадате в един облак, доста непрогледен, виждате паника и в действията на шофьори на тирове. Ние имахме връзка с въпросните хора, които имаха нужда от издаване на пасаван”, заяви Димитър Цанев, консул на България в Ниш.

Те успяват да вземат документите си, след като им осигуряват достъп до автомобила.

Един българин е бил прегледан в нишкия клиничен център.

„Също е напуснал автомобила си, бил е посрещнат от екип на Спешна помощ и е закаран в Ниш”, обясни Димитър Цанев.

Рано сутринта Кризисният щаб се събра на заседание. И взе решение.

„Специалистите от фирмата-собственик на товара – „Еликсир”, казаха, че е най-безопасно да оставим амоняка да изтича в малки количества”, обясни Владан Васич, кмет на Пирот.

Трябва обаче да бъде подсигурена безопасността на населението. Заради това през нощта бяха поставени 2 мобилни станции за мерене на амоняка във въздуха. Те са в индустриалната зона на града и в близост до мястото на инцидента.

Дори до пробитата цистерна – не е отчетена опасност.

„Граничната допустима стойност е 100 единици, а измерените резултати са 18 единици”, обясни Васич.

„Показателите се мерят час по час,  те са под граничните опасни стойности и няма място за паника сред населението”, каза Ирена Вуйович, министър на екологията.

Магистралата ще бъде пусната едва когато е сигурно, че няма риск за шофьорите.

„Трябва да бъдат създадени безопасни условия. Това ще се случи, когато спре изтичането на амоняка”, каза Вуйович.

В началото на инцидента мястото е огледано от дронове и термокамери. Така не властите, а репортер открива втората жертва. Обяснението на аварийните екипи – най-важното в кризисна ситуация е да не се рискуват повече човешки животи.

„Репортерът, който е отишъл до мястото, е изложил на риск собственият си живот”, обясни кметът на Пирот.

Според сръбския закон за превоз на опасни материали – отговорност за инцидента носи превозвача на материала.

- реклама -