Учителите на събор да популяризират професията

Учителите на събор да популяризират порфесията и обсъдят важни закони. В столичната зала „Арена Армееец ще се проведе Националният учителски събор под мотото „Мисия учител“.

В събора ще участват 12 000 учители от цялата страна, избрани от педагогическите съвети на учебните институции.

Целта на форума е учителите и цялото общество да бъдат максимално информирани за предстоящите промени, които произтичат от новия Закон за предучилищното и училищното образование, да се формират нагласите за бързо осъществяване на промените. Ще бъдат представени и новите моменти на държавните образователни стандарти.

Очакванията са, че съборът ще помогне за популяризиране на учителската професия и повишаване на общественото признание на българския учител.

Президентът Росен Плевнелиев ще открие форума, приветствие към участниците ще има кметът на София Йорданка Фандъкова. Ще бъде излъчено и видеопослание от еврокомисаря за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич. За пръв път към учителите ще се обърне и българския патриарх Неофит.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще представи акцентите и предизвикателствата на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Заместник-министър Диян Стаматов ще разясни основните акценти от новите държавни образователни стандарти, възможностите за квалификация на учителите, както и приоритетите на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в областта на средното образование. Делегатите ще получат и разяснителни материали за новия закон.

Рок група „Легендите“ ще се грижи за доброто настроение на участниците в Учителския събор. Събитието започва в 11.00 часа с изпълнение на смолянски гайдари.

- реклама -