учители

Учители настояха за прекратяване на присъственото обучение

За незабавно прекратяване на присъственото обучение на всички ученици в страната настояват педагози от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“, цитирани от БНР.

В отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на образованието, преподавателите посочват, че са силно притеснени от драстичния ръст на Covid заболеваемостта през последните две седмици и от големия брой заразени деца.

Последните данни сочат, че 73 на сто от Covid пробите са положителни на британската мутация на вируса, посочи пред „Хоризонт“ Лилия Стоянова – учител по информатика във Варна.

„Както знаем, той е много по-заразен и поразява и деца. Има голям брой заразени деца. За последните 14 дена те са се увеличили с 48%. За съжаление, няма масово тестване на деца и ученици, няма карантинирани много класове, което нас ни притеснява и естествено, не на последно място това, че на много места все още ваксинацията при учителите не е приключила. Има все още колеги, които нямат първа доза“.

В същото време се настоява за присъствено обучение, посочват в писмото си до властите педагозите от Фейсбук-групата „Учители за безопасно образование“.

Те допълват, че съсловието им, което е дало и продължава да дава най-много жертви в пандемията, е изложено на огромен риск заради липсата на вентилационни системи в училищата и защото на преподавателите не са осигурени лични предпазни средства от висок клас.

- реклама -