парламент

Ученици „щурмуваха“ парламента

Депутатите винаги да взимат правилни решения, посъветваха народните представители ученици, които днес седнаха на местата на ръководството на парламента в деня, в който той отвори врати за посетители по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание.

Децата и студентите, влезли първи в сградата на Народното събрание, бяха посрещнати от заместник-председателят Емил Христов. Момичета от столично 129 ОУ „Антим І”, които пък първи седнаха на местата на ръководството на Народното събрание бяха попитани от Христов какво биха казали на депутатите. Те се обединиха около това: Да взимат правилни решения!

Депутатите днес нямат заседание, но всички гости могат да видях мястото където заседават и да ударят звънеца на председателя

Момичетата, които седнаха на столовете на председателя и замесниците споделиха, че за тях е било интересно. Самата сграда им се видя красива и знаеха, че тук се приемат законите на страна.

Гостите на парламента могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на „Сребърната конституция” – издадена поради приети промени в основния закон на 9 юли 1911 г. и наричана така за това, че нейната корица е от ковано сребро с позлата.

В Клуба на народния представител пък посетителите имат възможност да разгледат и документалната изложба „Основите на българския парламентаризъм“.

Експозицията е организирана в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви”.

- реклама -