Ученици ще изучават автомат „Калашников“ – конструкция и начин на употреба

Руското министерство на образованието е издало методически препоръки към училищата в цялата страна да въведат уроци за автомат „Калашников“, като източник на национална гордост, което да вдъхнови децата по-късно да постъпят на служба в руската армия.

Уроците ще включат „духовно и морално възпитание“ за използване на това оръжие за защита на родината, съобщи в изявление министерството.

Инициативата съвпада със 100-годишнината от рождението на създателя на легендарния автомат Михаил Калашников на 10 ноември. Изобретеният от него през 40-те години на миналия век автомат е едно от най-разпространените оръжия в света. Руското министерство на образованието подчерта, че всяка година близо четвърт милион души по света загиват от куршумите на това леко стрелково оръжие, което е повече от убитите при артилерийски обстрел, бомбардировки и ракетни удари.

Един от лидерите на руската опозиция, Дмитрий Гудков, разкритикува инициативата в изявление, като каза, че духовността на може да бъде смесвана с убийства. Това, което министерството представя за „наша идентичност и духовност“, е да убиваме колкото се може повече хора“, аргументира се Гудков.

- реклама -