Ученици на протест пред Белия дом, настоявайки президентът да затегне контрола върху оръжията

Ученици организираха във американската столица Вашингтон протестна акция, настоявайки президентът и Конгресът да затегнат контрола върху разпространението на оръжия в страната.

Седемнадесет ученици – точно колкото бяха убити на 14 февруари, в резултат на масовата стрелба в гимназия „Мардържи Стоунмен Дъглас“, Паркленд, – легнаха директно на пътя в близост до оградата срещу главния вход на Белия дом, преструвайки се на мъртви.

В знак на солидарност към протестния акт се присъединиха и други подрастващи. Стотина ученици и възрастни се събраха около тях, със скандирания: „Засрами се, как не те е срам!“, насочени срещу президента на страната Доналд Тръмп, републиканските законодатели и Националната стрелкова асоциация (НСА), която е основната структура, лобираща в полза на оръжейната индустрия в САЩ.

Много от присъстващите държаха в ръцете си пистолети , а други плакати с лозунги: „Имаме нужда от действия!“, „Подкрепа за забраната на пушките!“, „Признайте, че насилието, причинено от огнестрелно оръжие – това е кризисна ситуация, която изисква действие“.

Протестът бе излъчен на живо от всички водещи телевизионни канали в страната. Според един от организаторите на демонстрацията Линда Финкел-Талвадкар, стрелбата в Паркленд, извършена от 19-годишния Никълъс Круз е била „подпомогната“ от „бездействието на законодателите и НСА“.

БГНЕС припомня, че през изминалата седмица в Паркленд и в съседните градове – Форт Лодърдейл и Сейнт Питърсбърг бяха проведени масови протести във връзка с трагедията в училище „Мардържи Стоунмен Дъглас“. На 24 март е запланирано провеждано на мащабни ученически шествия във Вашингтон и други американски градове.

- реклама -