Учени откриха нов тип свръхнова звезда

Астрономи са получили потвърждение на теорията си за съществуването на нов тип свръхнова звезда, чиито експлозии са причинени от сблъсък на две звезди. Учените работят с телескопа в комплекс Very Large Array. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science.

Огромният масив (VLA) е комплекс от 27 телескопа, разположени в южната част на САЩ, в щата Ню Мексико. Те работят като единичен телескоп. Общата му разделителна способност е еквивалентна на антена с диаметър 36 километра. Това се дължи на разнообразието от антени, разположени на голяма площ, По този начин VLA може да открива обекти, невъзможни за наблюдаване чрез други телескопи.

Чрез анализиране на данните за изследване на небето от VLA учените идентифицират нов тип свръхнова. Преди това астрономите са предполагали за съществуването й, базирайки се на различни данни.

Свърхновите звезди се наблюдават, когато масивна звезда изчерпи горивото си и вече не може да издържа на собствената си гравитация. Това води до взривяване на ядрото на звездата, оставяйки след себе си неутронна звезда или черна дупка.

През 2017 г. астрономите откриха обект, обозначен като VT J121001 + 4959647, който излъчва ярки радиовълни, невиждани в предишни проучвания.

В астрономията, свръхнова (или супернова) се отнася до няколко вида звездни експлозии, пораждащи изключително ярки обекти, които постепенно избледняват в течение на няколко седмици или месеци.

- реклама -