Ученик от България е световен шампион

Българче е световен шампион в най-голямото състезание по информационни технологии

Георги Бошев от Несебър, постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016. То се проведе в Орландо, Флорида, от 7 до 11 август 2016 г. Той спечели в конкуренция с 400 000 участници от повече от 130 държави.

Георги е ученик от XII клас от Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“ в град Бургас.

Георги Бошев и още четирима български ученици участваха в състезанието в рамките на проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“, реализиран от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (FEBA Alumni) с финансовата подкрепа на Microsoft.

Георги Бошев:„Щастлив съм, че успях да се сертифицирам до това ниво. Ще продължавам да изучавам технологии, макар моите основни интереси да са в областта на медицината. Участвам във всички възможни мероприятия, организирани от училището, свързани с технологиите“.

Димитрина Тодорова, учител по ИТ на Георги Бошев, отбеляза, че през последните три години той се е подготвял изключително сериозно за участието си в световните финали заедно с преподаватели от Софийския университет, в рамките на проекта CareerIT.

Георги е постигнал нивата Microsoft Office 2010 Specialist Master, Microsoft Word 2013 Expert.

Димитрина Тодорова:„В личен план се надявам неговият успех да мотивира колегите от гилдията да работят активно с учениците, за да постигнем още по-добри резултати. Георги показа, че с много труд, постоянство и упоритост няма невъзможни неща“.

Николай Нетов, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“, разказа, че успехът на Георги е резултат от четиригодишната им работа по проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“. Той е  насочен към 20 000 ученици в средните училища, сред които ученици от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма.

„На тези активни млади хора се предоставят достъп до

  • обучение по ИКТ чрез Microsoft Imagine Academy,
  • обучение по предприемачество,
  • курсове за кариерно развитие и консултации,
  • както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит чрез менторство.

За учебната 2015/2016 година най-високото ниво на световно призната професионална сертификация Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associate са постигнали 900 ученици“, подчерта Николай Нетов.

Microsoft YouthSpark e глобална инициатива на Майкрософт. Целта и е да осигури достъп на всички младежи до изучаване на компютърни науки и по този начин им помага да постигнат повече за себе си, семействата и общността си. Програмата дава възможности за развитие на повече от 300 милиона млади хора по света.

- реклама -