80 ученички, изчезнали след атака на „Боко харам” в Нигерия, са спасени

Нигерийски военни са спасили около 80 момичета, изчезнали след нападение на екстремисти от групировката „Боко харам” в село Дапчи, в североизточния щат Йобе, съобщи телевизионната компания Си Ен Ен като се позова на местен служител.

Той съобщил, че ученичките са открити в сряда в град на границата между щатите Борно и Йобе след като военните получили информация къде държат отвлечените.

Точният брой на спасените ще бъде уточнен в четвъртък.

Агенция Ройтерс съобщи, че нигерийската армия е спасила 76 ученички и е намерила телата на две загинали момичета.

По-рано АФП информира, че училището в Дапчи, където учат момичета от 11-годишна възраст нагоре, е било нападнато на 19 февруари от въоръжени членове на „Боко харам”. След атаката са изчезнали поне 111 ученички.

През април 2014 „Боко харам” отвлече от лицей в нигерийския град Чибок 276 момичета. По-късно 57 успяха да избягат, а през октомври 2016 20 ученички бяха освободени след преговори между властите, международния комитет на Червения кръст и швейцарски представители с групировката. На 6 май 2017 още 82 момичета бяха пуснати на свобода. Около 100 нигерийки остават в плен на екстремистите и се водят безследно изчезнали.

„Ислямистката групировка „Боко харам” действа в северната и североизточната част на Нигерия, но извършва атаки и в съседните държави Нигер, Камерун и Чад. Групировката се бори за създаване на халифат и въвеждане на шариата в цяла Нигерия.

- реклама -