жегата повишава престъпността

Учени: Жегата повишава престъпността

Жегата повишава престъпността. Тази закономерност между климата и незаконните действия са открили учени от университета на Охайо, САЩ.

Те са използвали модела CLASH (Климатичната агресия и самоконтрол на хората) и са установили, че има пряка връзка между температурата на въздуха и равнището на престъпността.

Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното научно списание Behavior and Brain Sciences.

Равнището на престъпността в целия свят е различно, но съществува общо правило, според което насилието и агресията нарастват с приближаване на екватора, което според учените показва, че климатът влияе на поведението на хората.

жегата повишава престъпността
Полицията в Африка не само разхлажда футболните запалянковци, но се надява така те да не губят самоконтрол и да не буйстват

При жега хората ставали по-раздразнителни, предпочитат да живеят ден за ден, по-малко склонни са да контролират действията си и отделят малко внимание на бъдещето. За това учените твърдят, че намаленият самоконтрол способства за увеличаване на агресията и насилието.

И дават пример с хората, живеещи в страни със значителни колебания на сезонните температури, които са принудени да се готвят за студената зима, като планират селскостопанските си дейности и си набавят отопление за дома и топли дрехи за зимата. Това ги прави по-склонни на самоконтрол и ги държи в правия път, заключват от университета на Охайо.

- реклама -