клетки мозъчни обновяване

Учени твърдят, че в по-голямата част от тялото няма човешки клетки

Човешките клетки съставляват 43% от тялото, останалите 57% са клетки-заселници.

Изучаването на тази чужда “природа” в организма ще спомогне да се погледне по друг начин болестите – от алергии до Паркинсон.

Тази нова насока в човешката микробиология води до възникването на иновативни медицински лечения.

Независимо колко добре се грижите за добрата хигиена на тялото, то винаги ще бъде покрито с микроскопични организми. Това включва бактерии, вируси, гъби и архаии. Най-голяма концентрация на микроорганизмите има в червата.

тялото

Проф. Роб Найт от университета в Калифорния твърди, че хората са повече микроби, отколкото хора.

Човешкият геном – пълният набор от човешки инструкции за тялото, се състои от 20 хиляди отделни инструкции, наречени гени. Но веднъж попаднали в микробиома, гените стават много повече.

Проф. Саркис Мазманиан, микробиолог в Caltech обяснява:

”Геномът не е само един в човешкото тяло. Гените от микробиома представляват втори основен геном, който увеличава човешката дейност. Това, което ни прави хора, е нашето ДНК в комбинация с ДНК на чревните ни микроби”.

Науката светкавично се развива и разкрива ролята, която микробиомът има за организма. Подпомага храносмилането, регулира имунната система, предпазва от болести и произвежда жизненоважни витамини.ДНК

Борбата на микробите

Антибиотиците и ваксините са защитните оръжия, които предпазват организма от множество болести и инфекции. Някои учени обаче изказват притеснения, че убивайки “лошите момчета”, антибиотиците и ваксините унищожават и много от добрите бактерии.

Проф. Рут Лей, директор на департамента по микробиологични изследвания в института Max Planck, обяснява, че през последните 50 години се наблюдава сериозно увеличение при случаите на автоимунните заболявания и алергиите. Борбата на антибиотиците с чуждите патогени в тялото довежда до съвсем нов набор от болести.

Микробиомът често се свързва и със заболявания като възпаление в червата, болест на Паркинсон, депресия, аутизъм и затлъстяване.

тялото

Златна мина от информация

Д-р Тревър Лоули от института Wellcome Trust Sanger разработва изцяло нов метод. Той опитва да развие изцяло нов микробиом на здрави и болни пациенти. Д-р Лоули обяснява, че при която и да е болест, в организма липсват някои бактерии. Затова той се опитва да „поправи“ болен микробиом и това може да доведе до ремисия при някои видове колит.

Микробиомното лечение е още в самото начало, но някои изследователи смятат, че мониторингът на микробиома съвсем скоро ще бъде ежедневно събитие, което произвежда голямо количество важна информация.

Източник: BBC

- реклама -