мутации

Учени тестват лекарство, което може да подобри дишането при пациенти с COVID

Оксфордският университет обяви в сряда, че е започнал клинични изпитвания на лекарството алмитрин (almitrine), за да определи дали може да подобри дихателното възстановяване при сериозно болни от Covid-19, съобщава Ройтерс.

Екипът на университета обясни, че лекарството ще се прилага перорално за период от седем дни. Тестовете трябва да покажат дали при прилагането ще са необходими допълнителни форми на вентилационна подкрепа или то ще бъде достатъчно, за да помогне на страдащите от дихателни проблеми да се възстановят.

Алмитрин бисмезилат е лекарство, разработено за пръв път във Франция. То успешно лекува синдром на остър респираторен дистрес. Медикаментът свива кръвоносните съдове в белите дробове, където кислородът е нисък. Изследователите казват, че Almitrine може да има същия ефект при пациенти с COVID-19, с потенциал да помогне за възстановяване на естествения защитен процес в белите дробове и да увеличи нивата на кислород в артериалната кръв. Надеждите са, че прилагането на това лекарство на пациенти с COVID-19 ще намали случаите, в които се налага включване изкуствена вентилация на пациентите.

- реклама -