Учени: Следващата пандемия може да бъде причинена от ужасни гъбички

Учени: Следващата пандемия може да бъде причинена от ужасни гъбички. Експертите по болести се тревожат, че следващата пандемия може да бъде причинена от гъбички, а не от вирус, съобщава National Geographic. По думите на учените това е ужасяваща възможност, като се има предвид колко малко знаем за тези организми.

Известно е, че много гъбички са устойчиви на лечения. Гъбичките могат да се развиват с изключително бързи темпове, превръщайки се в инфекции, които са все по-трудни за лечение с противогъбични средства. Те дори могат да принудят имунната система да се обърне срещу себе си. Гъбичките могат да образуват и топки в тялото, които изместват цели органи.

Това, за което се тревожим, е потенциалът на гъбичките да причинят човешки заболявания„, каза Том Чилър, медицински епидемиолог в Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), пред NatGeo. „Има много неща, които дори не разбираме.

Въпреки че мутират по-бавно от бактериите или вирусите, гъбите могат да се адаптират и възпроизвеждат в голям набор от среди. И това е лоша новина, ако някога започнат да се разпространяват бързо сред хората.

Изменението на климата прави проблема по-голям, защото по-високите температурите са благоприятни гъбичките.

Накратко, гъбичките почти със сигурност трябва да бъдат в списъка на потенциалните заплахи, когато става въпрос за масови огнища на човешки патогени. Ето защо експертите призовават за допълнително финансиране за изследване на гъбичните патогени. Учените вече работят върху разработването на ваксини срещу гъбичките, някои от които вече се тестват в клинични изпитвания.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено