червено вино

Учени създават червено вино на хапчета

Учени от Австралия работят по създаването на червено вино на хапчета. Продуктът ще притежава всички полезни за здравето свойства на виното, но няма носи негативните ефекти на алкохола.

Една от най-полезните съставки във виното е резвератолът. Според лекарите това вещество предпазва от сърдечни заболявания, диабет и Алцхаймер. Резвератолът обаче се съдържа в относително ниски количества в напитката, поради което те много бързо се разграждат от черния дроб. Това означава, че човек трябва да консумира около 1 000 бутилки вино на ден, за да може съставката да повлияе на забавянето на болестта на Алцхаймер например, пише списание „Ел“.

Експериментът

Именно тук се намесва екипът от изследователи на Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, които провеждат опити за разработване на хапче, което да комбинира пречистен резвератол и други съставки на виното, които го правят толкова полезно.

Учените разработват формула, която да „заздрави“ молекулите на резвератола и да предотврати бързото му разграждане. Целта на екипа е да създаде вещество, което „наподобява синергичния ефект на чаша вино без негативните ефекти на алкохола“.

Учените планират да тестват своето хапче върху пациенти с болестта на Алцхаймер и Фридрайхова атаксия (състояние, при което болният губи контрол върху крайниците си).

Освен в червеното вино, резвератолът може да бъде открит още в боровинките и натуралния шоколад. В момента веществото се продава като хранителна добавка, но няма клинични доказателства, че помага в борбата със споенатите заболявания.

- реклама -