хъркането

Учени създадоха възглавница срещу хъркането

Инженери от САЩ успяха да създадат възглавница, която намалява хъркането с интензивност до 31 децибела.

Новият артукул беше представен официално от служителите на университета в Северен Илинойс. Учените са категорични, че възглавницата е предназначена да осигури спокоен сън за тези, които се опитват да заспят близо до източника на досадния шум, и наистина намалява звука от досадното хъркане. Специалистите са успели да постигнат редуциране на силата на звуците до 31 децибела, докато средната интензивност на хъркането е около 50 децибела.

Възглавницата е снабдена с комплекс от три микрофона, както и високоговорители и звуков филтър. Идеята се основава на активната система за намаляване на шума, използвана в някои слушалки. С помощта на микрофон възглавницата получава картина на звуковия фон, анализира хъркащите звуци и излъчва звукови вълни от високоговорителите, които са подобни на хъркането, но са с обърната фаза, пише IEEE Spectrum.

Преди това учените се опитаха да решат проблема, като инсталираха система за намаляване на шума в частта от леглото, на която лежи главата, но това не беше успешно, тъй като главата на спящия не винаги е на нужното място.

- реклама -