Учени създадоха маска за COVID-19 само за нос

Изследователи от Мексиканския национален политехнически институт създадоха и патентоваха назална маска, която трябва да помогне в борбата с коронавируса в ежедневието, според уебсайта на мексиканското правителство.

Както се отбелязва в прессъобщението, изобретението „не е предназначено да замени традиционната маска, а трябва да засили мерките за защита на здравето в онези моменти от ежедневието, когато маската трябва да бъде свалена: при ядене, пиене и консултация със зъболекар“.

Според координатора на проекта Акоста Алтамирано, идеята за маската за носа, наречена Mask Eating, е възникнала поради необходимостта от допълнителна защита, „особено на фона на по-инфекциозните варианти на SARS-CoV-2“.

Акоста Алтамирано отбеляза, че за да създаде маската – ефективна бариера срещу заразяване със SARS-CoV-2, изследователският екип е взел предвид размера на частиците (по-малки от 5 микрона) и е провел оценка на различни материали, докато намери оптималния за производството, което е извършено в съответствие със строги стандарти за качество.

Сега изследователите водят преговори с компания, която ще отговаря за производството на маските за нос.

- реклама -